2min

Instagram zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen, als gevolg van de nieuwe gebruikersvoorwaarden die het eerder deze maand probeerde door te voeren. De nieuwste ontwikkeling in deze zaak is dat een gebruiker uit Californië een class action-rechtszaak heeft ingediend bij het hof in San Francisco. De aanklacht gaat onder andere over contractbreuk.

Bij een class action-rechtszaak kunnen andere mensen zich bij de aanklager aansluiten, indien zij dezelfde schade hebben opgelopen. In welke mate dit zal gaan gebeuren is vooralsnog onduidelijk. Facebook, eigenaar van Instagram, geeft aan dat het zich momenteel nog geen zorgen maakt. Woordvoerder Andrew Noyes zegt:"We geloven dat deze aanklacht ongegrond is en zullen deze daadkrachtig aanvechten".

Afgelopen week maakte Instagram nieuwe gebruikersvoorwaarden bekend. In de voorwaarden werd op een vage manier uitgelegd dat foto’s van gebruikers verkocht konden worden, zonder daar compensatie voor te geven. Daarbij stond ook in de nieuwe voorwaarden dat gebruikers een soort clausule moesten accepteren, waardoor ze in de toekomst slechts onder zeer beperkte omstandigheden een class action-rechtszaak kunnen aanspannen.

Het advocatenkantoor Finkelstein & Krinsk heeft de zaak opgepakt en vertegenwoordigt degenen die zich aansluiten bij de class action-rechtszaak. In een reactie laat het advocatenkantoor weten dat, wanneer een gebruiker afziet van verder gebruik van de diensten van Instagram, de account wel kan worden opgezegd. Echter vergeven ze hierbij wel alle rechten van de foto’s die eerder al gedeeld werden op het netwerk. Bij Finkelstein & Krinsk wordt het zo uitgelegd: "Kort samengevat, Instagram verklaart dat 90 procent van de voorwaarden gaan over eigendom en als je het daar niet mee eens bent, dan heb je pech".