2min

Tijdens een persconferentie heeft Facebook een zoekmachine binnen het populaire sociale netwerk gepresenteerd. Deze functie, Graph Search, laat Facebook-gebruikers zoeken naar mensen, foto’s, locaties en interesses. Daarnaast en dat is het interessante aan Graph Search, kunnen er verschillende parameters toegevoegd worden aan de zoekopdracht om tot nog betere resultaten te komen. Volgens oprichter Zuckerberg wordt deze zoekmachine op termijn een belangrijke derde pijler.

Wanneer er bijvoorbeeld gezocht wil worden naar vrienden die Game of Thrones leuk vinden en daarnaast in Nijmegen wonen kan er bij Graph Search het volgende ingevuld worden: ‘vrienden die Game of Thrones leuk vinden en wonen in Nijmegen’. Deze zoekactie kan onbeperkt lang gemaakt worden, er kan dus nog iemands geslacht en leeftijd bij worden toegevoegd. Vereiste is wel dat je vrienden deze informatie publiekelijk hebben gedeeld met zijn of haar vrienden.

Naast het doorzoeken van interesses en hobby’s van je vrienden kun je met Graph Search ook publieke informatie die gedeeld is op het sociale netwerk vinden. Dit betekent dus dat je met een zoekactie als ‘Foto’s van boswandelingen in de Ardennen’ ook daadwerkelijk een lijst krijgt met foto’s die genomen zijn in de Ardennen.

Tom Stocky, leidinggevende binnen het Graph Search-project, geeft aan dat de zoekmachine wel enkele grote obstakels had te verduren tijdens de ontwikkeling. De eerste was logischerwijs om de schat aan informatie, die de inmiddels ruim 1 miljard gebruikers op het netwerk hebben gezet, te verwerken en in categorieën te plaatsen. Als tweede haalt Stocky de taalbarrière aan die overwonnen moest worden. Een zoekopdracht in het Engels moet namelijk hetzelfde resultaat opleveren als in het Nederlands of Duits. Dit probleem werd opgelost door een aantal taalkundigen in te schakelen die samen met Facebook-ingenieurs gingen samenwerken.

Integratie van Bing
Daarbij is Facebook een samenwerking met Microsoft aangegaan om binnen Graph Search ook zoekresultaten van het internet te kunnen aanbieden, deze resultaten worden direct uit Bing gehaald en getoond binnen het sociale netwerk. Zuckerberg heeft inmiddels ook uitspraken gedaan over de keuze voor Bing boven Google. Hij zegt hierover het volgende: "We zouden graag met Google willen samenwerken. We willen het zoeken van informatie samenbrengen en zolang bedrijven rekening willen houden met de privacy van onze gebruikers zullen we met ze samenwerken."

Zuckerberg heeft dus nog steeds de deur op een kier staan voor Google. Het kan dus zomaar gebeuren dat Google zich binnenkort ook zal aanmelden bij het project Graph Search. Voor Facebook zal dit overigens een goede ontwikkeling zijn want Graph Search is voornamelijk bedoelt om gebruikers van Facebook langer op het sociale netwerk te houden. Zuckerberg schetst dat een ideale situatie zou zijn dat gebruikers hun avonturen op het web bij Facebook beginnen en, dan iets anders gaan doen, en vervolgens weer eindigen bij het sociale netwerk.