1 min

Apple en Google zijn verdwenen uit de top 20 van meest vertrouwde bedrijven. Gebruikers beoordelen onder andere het vertrouwen in bedrijven op basis van aspecten zoals bescherming van privacy en persoonsgegevens.

Afgelopen jaar legde Apple nog beslag op de achtste plaats op de lijst, klanten roemden de bescherming van privacy en persoonsgegevens door het bedrijf. Google bekleedde de dertiende plek en vond de afgelopen zeven jaar vier keer het pad naar de top 20 van de lijst. Beide organisaties komen dit jaar niet voor in de top 20.

Meest vertrouwd is American Express, gevolgd door een tweede plaats voor computerfabrikant HP en brons is er voor Amazon. Ebay zakte van de eerste naar de negende plaats. Opvallend is het ontbreken van Facebook in de lijst. De netwerksite werd een keer genoemd in 2009, als vijftiende. Andere bedrijven die uit de top vielen zijn Yahoo!, Dell en AOL. Internet en Social Media staat genoteerd als de minst veilige sector voor persoonlijke gegevens.

De lijst is samengesteld door het Ponemon Institute, een onafhankelijke onderzoeksgroep uit de VS die zich richt op privacy, databescherming en het veiligheidsbeleid omtrent informatie. Het nieuwe rapport onderzocht het vertrouwen in 2012.

Net als afgelopen jaren vroegen Ponemon onderzoekers meer dan 100.000 volwassen Noord-Amerikanen wat in hun ogen de meest betrouwbare bedrijven zijn. Daaruit kwamen 39.890 beoordelingen van bedrijven, wat de basis van de lijst vormt.