2min

Een patentbureau sleept social media-platform Facebook voor de rechter. Facebook zou een patent schenden van een Nederlandse ontwikkelaar, die claimt de grondlegger te zijn van sociale media. De omvang van de schadeclaim is niet genoemd.

Volgens de aanklagers is de inmiddels overleden wetenschapper Jos van der Meer de vader van sociale media. In 1998 heeft Van der Meer twee patenten aangevraagd voor uitvindingen die de oorsprong van het fenomeen zouden vormen.


In 2001 en 2002 zijn de patenten toegewezen. De eerste beschrijft een persoonlijk webdagboek, waarmee gebruikers gemakkelijk online informatie van derden op hun eigen pagina kunnen opnemen. De gepatenteerde technologie zou sterk lijken op die van Facebook. Ook de manier waarop Facebook adverteert zou sterk lijken op de beschrijving in het patent. Van der Meer reserveerde het webdomein surfbook.com voor zijn variant op het platform.

Eind jaren negentig probeerde Van der Meer het concept samen met zijn broer Wil onder de aandacht te brengen, maar het idee werd afgewezen door onder andere de Telegraaf Tijdschriftengroep en VNU.

Nu klaagt Rembrandt IP, een patentbureau, Facebook aan. Wil van der Meer zegt dat het hem om erkenning gaat, niet om geld. Hij zou niet weten welk bedrag het bureau eist. De aanklacht wordt binnen een paar weken behandeld.

Rembrandt IP is niet het eerste bedrijf dat probeert munt te slaan uit het succes van Facebook. Deze patentrechten op algemene ideeën zijn moeilijk hard te maken voor de rechter, zoals we ook zien in de slepende rechtszaken tussen Apple en Samsung.

De bekendste aanklacht tegen Facebook is die van de Winkelvoss-tweeling, studiegenoten van Mark Zuckerberg die hem beschuldigden van het stelen van hun idee voor een sociaal netwerk. De broers kregen uiteindelijk 65 miljoen dollar, waarvan 45 miljoen in Facebook-aandelen.