1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Facebook werkt aan een systeem dat gebruikers laat betalen voor het versturen van privéberichten naar vreemden. Het systeem moet volgens het sociale medium spam bestrijden.

Het systeem vraagt het meest voor contact met een beroemdheid of een publiek figuur, wie nu vaak bedolven worden onder fanmail of minder vriendelijke wensen. De test loopt momenteel in Groot-Brittannië, waar een berichtje naar bijvoorbeeld Olympisch duiker Tom Daley meer dan 10 pond kan kosten.

Voor ‘gewone’ vreemdelingen ligt de prijs een stuk lager en deze zakt verder naarmate je meer vrienden hebt en meer betalende contacten onderhoudt. Afgelopen december testte Facebook al een gelijksoortig systeem waar Amerikanen ouder dan 18 jaar een dollar betaalden om niet-bevriende mensen te spreken. Die proef is nu uitgebreid met een schaalindeling, die contact met meer populaire personen duurder maakt.

Facebook benadrukt het antispam-motief in hun bevestiging van de test. "Het betaalde systeem om niet-vrienden te berichten is ontworpen om spam tegen te gaan. Tegelijkertijd erkennen we dat je soms mensen wilt spreken van buiten je directe sociale netwerk," laat een woordvoerder weten.

Het systeem lijkt niet zomaar van de baan, des te meer door deze tweede proefronde. Wat de berichten precies gaan kosten heeft Facebook nog niet vastgelegd. "We testen een aantal prijspunten in het Verenigd Koninkrijk en andere landen, om een optimaal tarief neer te zetten," aldus het vooralsnog kosteloze sociale platform.