2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat gebleken is dat het vergrendelscherm in het recentelijk gelanceerde mobiele besturingssysteem iOS 7 op relatief eenvoudige wijze te omzeilen viel, heeft Apple beloofd deze bug te repareren.

Het te beveiligen vergrendelscherm van iOS 7 (review) bleek een bug te bevatten, waardoor kwaadwillenden zich eenvoudig toegang konden verschaffen tot een gedeelte van de inhoud van de iPhone of iPad waar het besturingssysteem op draait. De ontwikkelingsfout in het mobiele besturingssysteem werd ontdekt door ene Jose Rodriquez, een 36-jarige militair uit Spanje.

Wanneer vanuit het vergrendelscherm omhoog wordt geveegd over het scherm verschijnt het nieuwe Control Center. Hier dient vervolgens de alarmklok te worden geopend. Wanneer dan de uitknop van de telefoon wordt ingehouden en vervolgens op annuleren wordt gedrukt en daarna tweemaal op de home-knop wordt gedrukt, wordt het multitaskscherm geopend. Eenmaal hier aangekomen kan de camera-applicatie worden geopend en kunnen er opgeslagen foto’s worden gedeeld. Op deze wijze kan er weer toegang worden gekregen tot de verschillende apps van de gebruiker, waaronder e-mail, Facebook of Twitter. Deze apps kunnen namelijk vanuit de Camera-app worden geopend. Andere gedeeltes blijven vergrendeld.

Bovenstaande manier van toegang verschaffen tot persoonlijke accounts binnen iOS 7 werkt in ieder geval op de iPhone 4S, 5, 5C en 5S en de nieuwste iPad. Apple heeft aangegeven dat de bug opgelost zal worden in de komende software-update.

Overigens is dit niet de eerste bug die door de Spanjaard opgemerkt is. Eerder al wist hij de beveiliging van het vergrendelscherm te omzeilen in iOS 6.1.3 en in een bèta-versie van iOS 7.