2min

Verschillende Amerikaanse technologiebedrijven hebben de handen ineen geslagen en een brief naar het Senate Judiciary Committee gestuurd om de commissie te vragen om de surveillance-activiteiten van het National Security Agency (NSA) te hervormen.

AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft en Yahoo hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar het Senate Judiciary Committee. Deze commissie binnen het senaat van de Verenigde Staten is verantwoordelijk voor het benoemen van rechters, maar houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met zaken met betrekking tot het federale strafrecht en internetprivacy. Hierdoor vallen zowel het NSA als spionage via internet onder de jurisdictie van het comité.

Recentelijk is bekend geworden dat de NSA op grote schaal heeft gespioneerd. Hierbij waren niet alleen Amerikaanse burgers het slachtoffer, maar ook leiders van andere landen werden veelvuldig bespioneerd.

Het spioneren kwam aan het licht nadat Edward Snowden, een oud-medewerker van de NSA, geheime documenten lekte aan de pers. Sinds het lekken van deze documenten zijn daarna nog duizenden andere documenten gelekt. Uit de documenten bleek dat onder andere internetbedrijven en telefoonbedrijven werden bespioneerd. Volgens NSA en beleid van president Obama werd gespioneerd om Amerikanen te beschermen en buitenlandse terroristen op te sporen.

In de brief vragen de technologiebedrijven het comité om meer transparantie af te dwingen bij de NSA, om zo weer vertrouwen op te bouwen bij internetgebruikers overal ter wereld. Volgens de bedrijven moet er weer een balans gezocht worden tussen veiligheid en burgerlijke rechten. De bedrijven geven in de brief aan open te staan om een debat aan te gaan over een manier waarop zowel de veiligheid als de burgerlijke rechten beschermd worden.

De technologiebedrijven willen de mogelijkheid krijgen om gedetailleerde informatie te verspreiden aan gebruikers over welke verzoeken tot het delen van vertrouwelijke informatie ze binnen hebben gekregen. Hierdoor willen de bedrijven gebruikers geruststellen dat de NSA niet onbelemmerd toegang heeft tot gebruikersgegevens. Nu mogen technologiebedrijven wel aangeven welke gegevens zijn gedeeld, maar niet aan welke partij deze informatie is gedeeld. Hierdoor is het niet duidelijk wat NSA precies aan informatie verzamelt.