1 min

Tags in dit artikel

,

Een oud-medewerker van Microsoft is opgepakt voor het stelen en verspreiden van bedrijfsgeheimen. De medewerker zou onder andere een bètaversie van Windows 8 aan een Franse blogger hebben verstrekt, zo blijkt uit onderzoek van Microsoft.

Alex Kibkalo werkte zeven jaar voor Microsoft. Medio 2013 ging hij echter aan de slag bij 5nine Software. Kibkalo komt uit Rusland en werkte in Libanon voor Microsoft. Uit onderzoek van Microsoft is gebleken dat Kibkalo bedrijfsgeheimen heeft verspreid.

Kibkalo zou bijvoorbeeld een bètaversie van Windows 8 RT en de Microsoft Activation Server SDK beschikbaar hebben gemaakt voor een Franse blogger. Volgens de aanklacht zou Kibkalo kwaad zijn geweest vanwege een slechte beoordeling over zijn functioneren. Dat zou voor hem reden zijn geweest om de actie te ondernemen. Tegenover bedrijfsdetectives van Microsoft zou Kibkalo al in 2012 hebben bekend.

Die blogger heeft vervolgens verschillende malen screenshots van de software op het internet verspreid, op zijn of haar eigen website en op Twitter.

Desalniettemin is de blogger ook degene die ervoor zorgde dat Kibkalo werd ontmaskerd. De blogger stuurde de bètaversie van Windows 8 naar een andere Microsoft-werknemer om de echtheid ervan te verifiëren. Deze werknemer rook onraad en lichtte een directeur van Microsoft in, waarna Kibkalo na uitgebreid onderzoek tegen de lamp liep.

Eerder zou Kibkalo vermoedelijk ook delen van Windows 7 hebben verspreid en hebben ingebroken in één van de gebouwen van Microsoft om gegevens van een server te kopiëren.