1 min

Mozilla staat sinds deze week onder leiding van een nieuwe CEO, maar nu al roepen medewerkers om zijn aftreden. Brendan Eich heeft donaties gedaan aan Proposition 8, een campagne die zich inzet tegen huwelijken tussen mensen van dezelfde sekse. Politici die de campagne steunden konden ook op een donatie rekenen.

Brendan Eich, de nieuwe CEO van Mozilla, staat bekend als bedenker van de programmeertaal JavaScript. Maar die verdienstelijke uitvinding kan niet verbloemen dat Eich al direct na zijn aanstelling als CEO het één en ander moet verantwoorden vanwege donaties aan een anti-homocampagne en politieke ondersteuning.

Externe ontwikkelaars hebben zich direct gedistantieerd van Mozilla, sommigen hebben zelfs hun applicaties uit de Firefox Marketplace verwijderd. Inmiddels gaan ook werknemers van de browserfabrikant in het harnas: zij roepen op tot het aftreden van Eich.

Chris McAvoy van Mozilla meldde op Twitter: "Ik houd van Mozilla, maar deze week ben ik teleurgesteld. We dragen openheid en emancipatie uit, maar handelen tegenovergesteld." Deze tweet kon op veel bijval vanuit andere Mozilla-medewerkers rekenen.

Eich heeft een voorstel gedaan om een plan op te stellen om samen te werken met leden en aanhangers van de homoseksuele gemeenschap.