‘Facebook gaat met eigen betaaldienst concurreren met PayPal’

Volgens The Financial Times werkt Facebook aan een nieuwe online betaaldienst, hiermee moet het mogelijk worden om geld te storten op je Facebook-account en naar andere gebruikers over te maken. Facebook zou hiermee de concurrentie aan gaan met PayPal. Facebook zelf weigert de berichtgeving te bevestigen.

’s werelds grootste sociale netwerk zou met de Ierse centrale bank in gesprek zijn over het verkrijgen van een licentie om als bank actief te worden. Met een Ierse licentie kan Facebook elektronische transacties uitvoeren in heel Europa. Of Facebook-gebruikers zitten te wachten op de mogelijkheid om elkaar te kunnen betalen is nog maar zeer de vraag.

Facebook zou de betaalgegevens van mensen kunnen gebruiken om ze nog gerichter advertenties voor te schotelen. Daar kreeg de ING recent veel kritiek op toen dit idee werd geopperd.

Het sociale netwerk zelf ziet het vooral als een meerwaarde in de opkomende economieën, waar digitale betaalmiddelen veel minder goed geregeld zijn dan in Europa.

Facebook zou ook gesprekken hebben gevoerd met verschillende start-ups die actief zijn met platformen waarop online geld kan worden overgeboekt. Zo zou Facebook gesprekken hebben gevoerd met Azimo, Moni Techonlogies en TransferWise. Een van de oprichters van Azimo zou zelfs een aanbod hebben gekregen om voor 10 miljoen euro aan de slag te gaan als bussiness development directeur voor de nieuwe betaaldienst van Facebook.