1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Facebook heeft vannacht een nieuw plan uit de doeken gedaan, waarmee de strijd wordt aangegaan met onzinverhalen die in de timeline van gebruikers verschijnen. Ook oplichting en frauduleuze berichten moeten het slachtoffer worden.

Als je regelmatig op Facebook zit, zal je er best bekend mee zijn: berichten in je timeline over gratis smartphones en tablets, of ‘nieuws’ of ‘weetjes’ waarbij de waarheid ver te zoeken is, of berichten die je koste wat het kost proberen te verleiden om door te klikken met een titel met teksten zoals ".. zie wat er daarna gebeurt!"

Gebruikers hebben momenteel wel de optie om dergelijke ongewenste content aan te stippen bij Facebook, of direct uit de timeline te verwijderen. Gegevens over dit soort activiteiten zal het sociale netwerk intensiever gaan gebruiken om de timeline schoon te houden.


Wordt bepaalde content opmerkelijk vaak gemeld bij Facebook, dan zal gekeken worden of actie moet worden ondernomen. Facebook kan dan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat een bepaald bericht minder vaak wordt weergegeven. Als het bericht nog wel wordt weergegeven, wordt gemeld dat veel gebruikers het markeerden als foutief.

Volgens Facebook hoeven satirische nieuwsbrengers zich overigens geen zorgen te maken, omdat het daarbij doorgaans heel duidelijk om spot gaat. De aanpak zou vooral gericht zijn op zogenaamde nieuwsbrengers die intentioneel gebruikers proberen te verleiden om te klikken.