1 min

Tags in dit artikel

Eigenaars van de Xbox hoeven niet langer te wachten om online te kunnen met hun console. Officieel kan men pas vanaf november online met “Microsoft’s Xbox Live”, maar door middel van een modificatie chip en een beetje technische inventiviteit, kan de Xbox nu al dienst doen als een simpele web server, lopend op jawel… Linux.

Deze nieuwe eigenschap werd mogelijk gemaakt door een groep programmeurs, welke een versie gemaakt hebben van de Linux kernel die kan draaien op de Xbox hardware. Het “Xbox linux project” zoals het genoemd word, toont zich op het feit dat de Xbox is gebaseerd op standaard PC apparatuur. Leden van de het project verklaarden dat door “Xbox linux”, de gebruiker snel de keus zal hebben om connectie te maken met het gewone Internet, normale browsers zal kunnen gebruiken en om elk Linux programma gratis te kunnen draaien. Versie 0.1 kwam maandag uit.

Met dit project hoopt de Duitse projectleider dat meer ontwikkelaars zich op dit project zullen storten. Toch is het project sterk onderhevig aan stress daar het niet de bedoeling is om piraterij aan te moedigen, en al even min om Microsoft’s rechten te verbreken. Geen enkele ontwikkelaar mag de informatie geput uit de Xbox software developer kit gebruiken daar dit gebruiksbeperkingen bevat.

De projectleider verklaart dat het project beschermd word door de “reverse engineering” clausule uit het Digital Millennium Copyright Act.