1 min

Tags in dit artikel

,

CD-ROM-drives met vijftigvoudige snelheid zijn tegenwoordig al geen uitzondering meer en in veel nieuwe PC’s zitten al drives ie op veertig- en zelfs achtenveertigvoudige snelheid werken. Deze hoge snelheden hebben echter hun prijs: de kans dat een CD in stukken breekt tijdens gebruik in zo’n snelle drive neemt toe.

Volgens Robert Resovich, Application Engineering Manager bij Plextor, staat de binnenste ring van een CD-ROM door de hogere snelheden bloot aan sterke krachten. "Een toerental van 10.000 rotaties per minuut is tegenwoordig heelnormaal en daardoor krijgt de buitenkant een snelheid van zo’n 240 kilometer per uur", zo verteld Resovich. "Bij zo’n snelheid kunnen zaken breken".

Estaban Kim, Marketing Manager van Lite-On, is van mening dat de kans dat een CD-ROM in stukken breekt toch vrij klein. Hij schat de kans op breukschade bij de nieuwere drives vanaf 48x zo’n 0,01 tot 0,02 procent. Resovich voegt daar aan toe dat een brekende CD-ROM van te voren al beschadigd moet zijn geweest. Zo’n beschadiging kan ontstaan door vaak wisselen van de CD-ROM en het plaatsen in draagbare apparaten zoals MP3-spelers. Ook wanneer stickers verkeerd geplaatst worden op een CD-ROM kan dat leiden tot schade en breuken.

Feit blijft dat wanneer een CD-ROM breekt niet alleen de daarop opgeslagen gegevens verloren gaan maar dat ook de CD-ROM-drive meestal onherstelbare schade zal oplopen. Af en toe je CD-ROM’s controleren op kleine beschadigingen kan dan ook zeker geen kwaad.