1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Gister kwamen zowel IDC als Gartner met de kwartaal cijfers van de wereldwijde pc verkoop. Uit hun cijfers was te concluderen dat Dell dit jaar weer de grootste pc fabrikant geworden is. Dit is berekend na het aantal verkopen van afgelopen kwartaal. Tot dat de cijfers bekend gemaakt werden was het nog even spannend want HP en Compaq waren ook grote kanshebbers voor deze belangrijke titel.

Volgens IDC wist Dell een groei te bewerkstelligen ten opzichte van vorig jaar van 23,3 procent waarmee het uitkwam op 5,2 miljoen verkochte computers in het derde kwartaal. Hewlett-Packard zag zijn verkoop echter inzakken met 4,9 procent tot 5,04 miljoen computers. De cijfers van Gartner zijn nagenoeg gelijk.

Dell profiteert volgens diverse analisten van zijn gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De voorspelling is dat Dell zijn leidende positie voorlopig niet uit handen zal geven. Dell en HP worden op geruime afstand gevolgd door IBM (1,96 miljoen pc’s), Toshiba en NEC.

De gehele markt groeide ten opzichte van het derde kwartaal van 2001 met 5,8 procent, zo stelt Gartner. Hierbij moet echter worden aangetekend dat dit kwartaal een van de slechtste was in de computergeschiedenis. Vergeleken met 2000 zakte de markt toen namelijk met maar liefst 12,4 procent in.

Analisten spreken dan ook van een zeer bescheiden groei. Ook voor het huidige kwartaal wordt geen spectaculaire groei verwacht.