1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Binnenkort zal de muziek die door platenmaatschappij EMI gemaakt wordt voorzien zijn van een virtuele vingerafdruk. Deze technologie is ontwikkeld door het bedrijf Audio Magix en bedoeld om erachter te komen of muziek van het platenlabel op Internet illegaal wordt aangeboden.

Het systeem van Audible Magic moet auteursrechtelijk beschermde bestanden gemakkelijker kunnen opsporen die niet hun oorspronkelijke naam of bestandsformaat hebben. De zogenoemde ‘audio fingerprinting’ pakt enkele karakteristieken van het originele liedje en vergelijkt deze met bestanden op online ruilnetwerken. Indien deze overeen komen is sprake van illegaal gekopieerd nummer.

De overeenkomst tussen EMI en Audible Magic is een zoveelste poging om consumenten zover te krijgen dat ze gaan betalen voor muziek die ze van Internet halen. Vorig jaar strandde het Secure Digital Music Initiative, een door de muziekindustrie gesteunde anti-kopieertechnologie. Vlak voordat de beveiligingsmethode werd gelanceerd slaagden onderzoekers erin de technologie te kraken.