2min

Tags in dit artikel

, ,

Het computernetwerk van de Universiteit Twente (UT) werkt niet meer door een uitslaande brand in het Rekencentrum van de UT in Enschede. De brand brak uit rond acht uur woensdagmorgen, aldus de brandweer. Er zijn volgens een medewerker van de universiteit geen gewonden gevallen.

Een uitslaande brand in het rekencentrum van de universiteit.

De brandweer heeft besloten om enkele gebouwen in de directe omgeving te ontruimen. In het gebouw dat in brand staat, is de automatiseringsdienst van de UT en een deel van de faculteit Bestuurskunde ondergebracht. Het pand telt drie verdiepingen.

De universiteit vreest dat het computernetwerk in vlammen opgaat. Ze probeert een noodvoorziening te treffen om de hoofdcomputer in het gebouw te beschermen. Volgens een woordvoerder gaat het om een van de snelste netwerken van Europa. De meeste colleges gaan woensdag gewoon door.

De brandweer bestrijdt het vuur met 25 mensen en denkt de hele dag nodig te hebben om de brand te blussen. Er zijn tot nu toe nog geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Tweakzone.nl heeft de student Edwin de Jong gebeld en gevraagd om uitleg wat betreft de situatie. Hij meldt dat er een flinke rookwolk uit het gebouw kwam. Het internet werkt niet meer maar moet de volgende dag weer beschikbaar zijn. Hij meldt ook dat HP al onderweg is met een vrachtwagen vol met computers. Een schade van 50Miljoen is geen onmogelijk bedrag, aldus de Jong. Een verlies van supercomputers die als server diende voor wat de snelste netwerk op aarde was is een vreselijk verlies. Een gerucht dat de brand is aangestoken gaat de universiteit rond, hier wil de Jong niet op ingaan omdat hij dit niet kan bevestigen. Voor de studenten heeft dit als gevolg dat bepaalde tentamens worden verzet, verder is het een regelrechte ramp voor de UT’s netwerk. Alle wiskunde studenten worden nu onder verdeeld bij andere faculteiten, dit met een computertekort als gevolg.