1 min

Tags in dit artikel

Ongeveer 12 landen die zich nog in de wachtkamer bevinden voor aansluiting bij de Europese Unie hebben een grote achterstand op het gebied van informatie technologie. Met name Roemenië en Bulgarije blijven ver achter. Een onderzoek van research-firma GfK geeft aan dat slechts zeven procent van de Roemenen een computer heeft. Niet meer dan 13 procent van de 21,6 miljoen mensen in het land maakt gebruik van internet. Gegevens van onderzoekbureau IDC Romania geven een nog treuriger beeld. In totaal 450.000 computers in 2001. Erg weinig, zelfs vergeleken met de drie miljoen pc’s in Polen en de 1,2 miljoen in Tsjechië.

Volgens GfK heeft 3,6 procent van de Bulgaren boven de 15 jaar een pc in het huishouden, 11,8 procent van de bevolking in het Balkanland heeft de beschikking over internet. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië is 50 procent van de bevolking online. Roemenië en Bulgarije zullen hun IT-infrastructuur zeker moeten moderniseren voordat ze op z’n vroegst in 2007 aansluiting krijgen bij de EU. De Europese Commissie beaamt dat genoemde landen significant op achter liggen.

De overheidsuitgaven aan IT liggen in Bulgarije, Roemenië en Hongarije respectievelijk op 2, 1,3 en 3 procent. Het Europese gemiddelde ligt op 3,8 procent.