1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Een Amerikaanse federale rechter heeft softwaregigant Microsoft vergeleken met de omstreden kunst schaatsster Tonya Harding, die het in 1994 op de benen van haar rivale Nancy Kerrigan gemunt had. Rechter J. Frederick Motz maakte de opmerking in verband met het verzoek van Sun Microsystems om maatregelen tegen Microsoft.

Sun wil dat de rechtbank Microsoft dwingt de laatste versie van Suns platform-onafhankelijke Java-programmeertaal op te nemen binnen het besturingssysteem Windows XP. Volgens rechter Motz wordt het Sun onmogelijk gemaakt om ‘met twee gezonde knieën’ de concurrentie met de aartsrivaal uit Redmond aan te gaan. Dit schrijft het Britse Ananova.

Eerder had Sun-advocaat Lloyd R. Day betoogt dat voor Sun grote schade dreigt, als Microsoft niet wordt verplicht tot het ondersteunen van Java. Er zou anders geen sprake meer zijn van eerlijke concurrentie, omdat Microsoft door z’n dominantie in de markt voor operating systemen gebruikers direct kan doorsluizen naar het met Java-concurrerende .Net-project van Microsoft zelf. Volgens de Microsoft-advocaten is dit een misvatting.