2min

Tags in dit artikel

,

HP heeft wereldwijd topposities ingenomen op de servermarkten. Met 30,3% heeft HP het grootste aandeel in de wereldwijde serververkoop. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. Op de wereldmarkt voor UNIX-servers bezat HP in het derde kwartaal van dit jaar een marktaandeel van 32,9%. In veertien van de zestien West-Europese landen is HP marktleider op deze markt. In Nederland heeft HP een aandeel van 56%. Dit is een stijging van vijf procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2002. In het segment high-end UNIX-servers steeg HP’s markaandeel met 33,9% naar 35,6%. De omzet van de HP Superdome server droeg hier sterk aan bij met een groei van maar liefst 68%. Hiermee veroverde HP het marktleiderschap en bewijst het bedrijf het succes van de op Unix gebaseerde systemen.

Op het gebied van de midrange UNIX-servers behoudt HP wereldwijd zijn nummer-1-positie, met een marktaandeel van 42,5%. Op instapniveau is HP verder ingelopen op de nummer 1. Ook op de wereldmarkt voor standaard Intel-servers (SIAS) behoudt HP met 32,2% een leidende positie. Binnen EMEA bedraagt dit aandeel maar liefst 42,8%, drie keer zoveel als de dichtstbijzijnde concurrent. Op de markt voor Itanium-servers heeft HP 80% van de omzet in handen.

Op de markt voor Windows-servers blijft HP nummer 1. De HP ProLiant-servers zijn goed voor 35% van de wereldwijde omzet op de servermarkt. Binnen de opkomende categorie bladeservers is de HP ProLiant BL-reeks goed voor 53,9% van de wereldwijde omzet. En op de markt voor Linux-servers behoudt HP zijn jarenlange positie als marktleider met een wereldwijd omzetaandeel van 31,7%.