2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hoewel de risico’s dit jaar zijn toegenomen, is er geen trend zichtbaar dat organisaties meer maatregelen nemen om hun automatiseringssystemen te beschermen. "Een zorgelijke ontwikkeling", concludeert een onderzoeksteam van het financiële adviesbureau Ernst & Young. Belangrijke bedrijfsprocessen worden volgens de onderzoekers steeds meer ondersteund door informatiesystemen. De afhankelijkheid van ICT bij overheid en bedrijfsleven wordt dus steeds groter. Tot onder meer die slotsom komt Ernst & Young in het jaarlijkse onderzoek ‘Trends in ICT 2003’.

Uit het onderzoek blijkt dat de risico’s wel worden onderkend, maar er tegelijk geen afdoende maatregelen worden getroffen. Meer dan een kwart van de organisaties geeft aan dat dit komt door de snelle veranderingen op het gebied van ICT. Door de toenemende complexiteit daarvan hebben zij het gevoel de ontwikkelingen niet te kunnen bijbenen. De prestaties van IT-systemen lijken af te nemen als het om beveiliging gaat. Bij exact driekwart van de organisaties valt het computersysteem soms op onverwachte momenten uit. 17,0 procent kan niet aangeven wat hiervan de oorzaak is. Verder blijkt dat in 61,0 procent van de organisaties een continuïteitsplan ontbreekt.

Aanvallen van hackers worden steeds beter ontdekt en ook vaker voorkomen. In nobember gaf 53,9 procent van de bedrijven aan er zeker van te zijn een aanval van een hacker te kunnen ontdekken en tegengaan. Begin 2002 was dat percentage nog 40 procent. Dat toch nog 46,1 procent van de 650 leidinggevenden en professionals in het onderzoek opgenomen organisaties er niet zeker van is een hacker te kunnen ontdekken, blijft het onderzoeksteam zorgwekkend vinden.