1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het meest venijnige en kwaadaardige virus van 2002 was met afstand de Klez.I-code, verantwoordelijk voor bijna 18 procent van alle infecties wereldwijd. Op de tweede plaats staat op ruime afstand de BugBear-worm die een kleine vijf procent van alle infecties voor z’n rekening nam. Tot die conclusie komt Panda Software, ontwikkelaar van antivirussoftware. Het bedrijf heeft een lijst gepubliceerd met daarin de meest verspreide virussen van 2002. De lijst is gebaseerd op gegevens verzameld door Panda ActiveScan, een online virusscanner.

De Klez.I-code was zogezegd verantwoordelijk voor bijna 18 procent van alle infecties. Dit virus is en was op twee gebieden gevaarlijk: het misleidt ten eerste de gebruiker en maakt bovendien gebruik van een bekende onvolkomenheid in Microsoft Internet Explorer. Op de tweede plaats vinden we Bugbear. Deze worm maakt gebruik van hetzelfde lek als Klez.I en is in staat om bepaalde applicaties en processen stil te leggen, waaronder persoonlijke firewalls en anti-virussoftware. Het is bovendien in staat om een achterdeur op de pc te openen, waardoor een computerkraker zich toegang kan verschaffen tot het apparaat.

Na Klez.I en Bugbear staan in de ranglijst van Panda Software respectievelijk de online ziektekiemen Elkern.C (3,7 procent), Nimda (3,22), Sircam (2,94), Grade.A (2,91), Help (2,72) en Magistr.B die goed is voor 2,63 procent van alle infecties wereldwijd.