1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Mobiele telefoons en handheldcomputers zullen in de nabije toekomst een aantrekkelijk doelwit vormen voor virusschrijvers. Anti-virus experts voorspellen dat klanten van één of meerdere mobiele netwerken voor 2005 het slachtoffer zullen zijn van een kwaadaardig programma. Rond 2005 zullen de nieuwe derdegeneratie telefoontjes populair zijn en zullen handheldcomputers nog krachtiger zijn. Het nadeel hiervan is dat zij volgens de experts gevoelig zullen zijn voor de trucjes waarmee virussen desktoppc’s infecteren. Dit schrijft BBC News Online.

Anti-virus bedrijven raden mobiele operators en mobieletelefoonfabrikanten aan zich nu al voor te bereiden op een mogelijke virusuitbraak. Overigens zijn er al virussen ontwikkeld die veiligheidslekken benutten in mobiele telefoons en handheldcomputers. De meeste waren echter onschadelijk. Zo probeerde het Liberty virus applicaties van Palm computers te verwijderen. Het virus kon zich echter niet van Palm tot Palm verspreiden. Het tweede Palm virus, Phage, is nooit in het wild gezien.

In Spanje openbaarde zich vorig jaar het Timophonica virus dat zich per e-mail verspreidde en tekstberichten probeerden te versturen naar mobiele telefoonnummers die random werden gekozen. In juni 2000 werd de Japanse i-mode dienst getroffen door een serieuzer virus. Abonnees ontvingen een e-mailbericht waarbij een weblink zat ingesloten. Indien op de link werd geklikt werd er automatisch gebeld naar het alarmnummer 119 dat daardoor overbelast raakte.

Experts menen dat bovenstaande voorbeelden een voorproefje zijn van wat de mobiele gebruiker in de toekomst te wachten staat.