2min

Tags in dit artikel

, , ,

Internetgigant Yahoo heeft de Britse gedragscode die kinderen online moet beschermen nog niet geïmplementeerd in zijn chatrooms. Het is zelfs nog niet bekend binnen welke termijn dit zal gebeuren. Dit meldt BBC News online. De vrijwillige code is opgezet door de Britse regering in samenspraak met justitie, bedrijfsleven en kinderbeschermingsorganisaties en is een antwoord op het groeiend gebruik van internet door pedofielen. De code wijst kinderen op online valkuilen en vertelt wat ze kunnen doen indien ze online worden lastiggevallen.

Chatrooms vormen een potentieel gevaar voor kinderen omdat ze eenvoudig bereikbaar zijn en het niet mogelijk is te achterhalen of de persoon met wie gechat wordt ook daadwerkelijk is wie hij of zij zegt. In Groot-Brittannie zijn er zeker twaalf gevallen bekend van kinderen die fysiek zijn aangevallen door een man die zij in een chatroom hebben leren kennen.

De veiligheidsregels die de Britse regering heeft opgezet houden onder meer in dat moderators hun chatrooms in de gaten houden. Ook moet het kinderen makkelijk worden gemaakt onprettige conversaties te melden. Yahoo UK heeft de richtlijnen nog niet geïmplementeerd. Het besluit om zich aan de richtlijnen te houden wordt gemaakt door het moederbedrijf in Amerika waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. De MSN dienst van Microsoft heeft ook geen moderators in alle chatrooms, maar in alle chatrooms is wel duidelijk zichtbaar de link ‘stop abuse’ aangebracht. Door te klikken op deze link krijgen kinderen informatie over het omgaan met onprettige chatters en hoe de moderators van MSN te raadplegen.