2min

Tags in dit artikel

, , ,

Kamerlid Harry van Bommel heeft namens de SP vragen gesteld aan premier Balkenende over de gebrekkige beantwoording van digitale post van burgers. Onderzoek van Overheid.nl toonde eind vorige week aan dat 46 procent van de e-mails na twee maanden nog niet is beantwoord. "De uitslag van het onderzoek is beschamend," aldus van Bommel. Van Bommel wil weten wat volgens minister Balkenende de maximaal aanvaardbare wachttijd is en wat hij gaat ondernemen om de wachttijd te verkorten. "Het is toch treurig dat de postkoets en de postduif anno 2003 sneller en betrouwbaarder zijn dan het e-mailsysteem van overheidsinstellingen," aldus Van Bommel. "De overheid slaat zo natuurlijk een modderfiguur."

Dat zes op de tien gemeenten helemaal geen antwoord geeft op e-mail van burgers, zoals zou blijken uit het onderzoek, draagt er volgens de SP niet toe bij dat de betrokkenheid van de burger wordt aangemoedigd. "Het lijkt er bijna op dat sommige gemeenten burgers bewust ontmoedigen contact met de overheid op te nemen, alsof het hen maar van hun werk zou houden."

De onderzoekers van Advies Overheid stuurden naar 1158 overheidsinstanties een informatieaanvraag per e-mail. Vier op de tien reageerden binnen drie werkdagen op het verzoek om informatie, 10 procent tussen de vierde dag en twee weken en 4 procent tussen de twee weken en twee maanden. De resterende 46 procent had na twee maanden nog helemaal niet gereageerd. De SP vraagt om richtlijnen om de elektronische communicatie tussen overheid en burger vlotter te laten verlopen.