Abonneer je gratis op Techzine!

Motorola brengt dit jaar zijn eerste mobiele telefoon die draait onder Linux op de markt. Andere modellen volgens spoedig. De Amerikaanse fabrikant zegt het merendeel van de toekomstige mobieltjes onder het populaire besturingssysteem te zullen laten draaien. Het eerste Motorola Linux model wordt de A760. Deze uitgebreide telefoon heeft naast een kleurenschermpje, een mp3-speler, een digitale camera en een videospeler aan boord. Ook is het mogelijk Java-programma’s op het toestel te laten draaien. De A760 komt in het derde kwartaal van dit jaar in Azië op de markt. Noord-Amerika en Europa zullen snel daarna volgen.

Motorola verwacht miljoenen mobieltjes te zullen gaan verkopen die draaien onder Linux, ook lower-end telefoons. Motorola is er van overtuigd dat Linux de toekomst is voor met name de high-end modellen. In de markt van slimme telefoontjes heeft het open-source besturingssysteem echter concurrentie van Microsoft, Palmsource en het Symbian consortium waar Motorola zelfs deel van uit maakt.

Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat Symbian in 2006 het grootste marktaandeel heeft met 53 procent. Momenteel is dat 46 procent. Microsoft komt volgens IDC uit op 27 procent en Palm op tien procent. Linux sluit de rij met 4,2 procent. Volgens IDC zal de Linux telefoon een niche markt blijven.