2min

Tags in dit artikel

,

Circa 9,2 miljoen Nederlanders boven de 16 jaar hadden in het laatste kwartaal van 2002 toegang tot internet. In het vierde kwartaal van 2001 waren dit er nog 8,7 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van bureau Nielsen Netratings. In totaal heeft 73 procent van de Nederlandse bevolking boven de 16 thuis toegang tot internet. Een jaar eerder was dit 70 procent. Nederland bevindt zich met dit percentage samen met de Verenigde Staten (79%), Zweden (85%), Hong Kong ((70%) en Australië (72%) in de top 5 van de onderzochte landen.

In aantal nieuwe internetgebruikers boekt de Verenigde Staten verreweg de grootste stijging. In het laatste kwartaal van 2002 groeide het aantal nieuwe Amerikaanse internetters met 9,7 miljoen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Spanje verwelkomde in die periode 6,9 miljoen nieuwe internetters. Nederland tekent daar schril bij af met slechts een half miljoen online nieuwkomers. Spanje is volgens de onderzoekers samen met Brazilië een opkomend internetland. Duitsland, Groot-Brittannië en Italië tellen de grootste online populatie in Europa. Zweden, Hong Kong, Nederland en Australië hebben volgens het onderzoek de meest volwassen internetmarkt. In alle vier de landen is het percentage van mensen die een eigen pc bezitten hoger dan 63 procent, daarvan beschikt meer dan 81 procent over een internetverbinding.

De verenigde Staten telt met 168,1 miljoen de grootste internetbevolking. Europa staat op de tweede plaats met 135,3 miljoen, Azie en de Pacific is nummer drie met 75,5 miljoen. In totaal zijn er wereldwijd 580 miljoen internetters.