1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De markt voor digitale tv-toestellen in de Verenigde Staten staat aan de vooravond van een explosieve groei. Ook in andere landen in Azië en Europa rukt DTV op. In 2007 is de wereldmarkt goed voor 58 miljoen toestellen. Dat meldt marktonderzoeker In-Stat/MDR in een nieuw rapport. In de Verenigde Staten heeft toezichthouder FCC verordonneert dat alle tv-toestellen met een beelddiagonaal van 33 centimeter en groter vanaf 2007 een ingebouwde digitale tv-tuner moeten hebben. Dat stimuleert volgens In-Stat de verkoop sterk. De DTV-toestellen die sinds 1998 in de VS worden verkocht hebben meestal geen ingebouwde afstemeenheid. Dit type heeft volgens de onderzoekers zijn langste tijd gehad.

In-Stat/MDR wijst erop dat ook in steeds meer Europese landen DTV beschikbaar komt. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Zweden en Finland is het al zover. In Nederland begint Digitenne in april met een halfjaar vertraging met uitzenden. Vooralsnog is er geen landelijke dekking. In Zuid-Korea worden al veel digitale tv’s verkocht en ook in China is het systeem in opkomst. In Japan moeten eind dit jaar digitale uitzendingen via aardse zenders beginnen.

Fabrikanten voegen aansluitingen aan de DTV-apparatuur toe waardoor deze als ‘digitale hub’ dienst kan doen. Naast een Firewire-aansluiting (IEEE-1394) betreft dit onder meer een connector voor een Ethernet-kabel en een Wi-Fi-ontvanger voor draadloze netwerken.