1 min

Tags in dit artikel

, ,

Experts van de Europese Commissie zijn tot de conclusie gekomen dat de Amerikaanse softwaregigant Microsoft de Europese anti-monopoliewetgeving heeft overtreden. De voorgenomen strafmaatregelen moeten echter nog worden aangepast. Dat meldt persbureau Reuters op basis van niet nader bekend gemaakte bronnen. De experts stellen volgens Reuters twee belangrijke eisen aan Microsoft. Ten eerste moet het bedrijf technische informatie over z’n software, meer dan momenteel het geval is, delen met concurrenten. Deze zouden hun programma’s daardoor beter kunnen laten werken in combinatie met Windows. Bovendien moet de koppeling tussen de Windows Media Player en het Windows-besturingssysteem ongedaan worden gemaakt.

Beide maatregelen gaan verder dan de straf die het Amerikaanse ministerie van Justitie is onlangs overeengekomen met de softwaregigant, nadat Microsoft ook hier schuldig was bevonden aan machtsmisbruik. Het softwarebedrijf zou onder meer z’n dominante positie op het gebied van besturingssystemen hebben gebruikt om de concurrerende webbrowser Netscape uit de markt te drukken.

Brussel doet al jaren onderzoek naar de praktijken van Microsoft, maar komt nog niet met een uiteindelijke conclusie. Na een interne bestudering van de bevindingen van de door Reuters aangehaalde experts twijfelde men bovendien aan de technische- en wettelijke uitvoerbaarheid van de aanbevolen strafmaatregelen. Deze zullen dus nog worden aangepast. Ook eurocommissaris Mario Monti (concurrentie) moet naar verluid z’n licht er nog over laten schijnen.