1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Afgelopen zondag is er een vermoedelijk uit Zweden afkomstig virus onderschept. Het virus heeft de naam Ganda.A en word verzonden via e-mail. Bijzonder is dat het virus een actuele inhoud heeft. Zo zijn de onderwerpen en de inhoud van het geïnfecteerde bericht allemaal gericht op de oorlog in Irak. De ene keer belooft het mailtje satellietfoto’s van Irak, in andere gevallen bevat de tekst een aanmoediging voor of een veroordeling van de Verenigde Staten. Momenteel is het Ganda.A virus nog niet wijdverspreid. Bijvoorbeeld in MessageLabs toptien, wat toch een goede graadmeter voor "succesvolle" virussen is, staat Ganda.A nog niet.

Door de actuele teksten zullen sommige ontvangers van een met Ganda.A geïnfecteerd bericht geneigd zijn om het bijgevoede .scr bestand te openen. Zodra iemand dit doet, raakt zijn computer onmiddellijk besmet met het virus. Het virus stuurt zichzelf niet alleen door naar anderen, maar probeert zoals vele andere virussen ook de anti-virussoftware op het besmette systeem te ontregelen of zelfs compleet uit te schakelen.

De waarschijnlijke maker van het virus, die zichzelf Uncle Roger noemt, protesteert in de broncode van het virus tegen het Zweedse schoolsysteem en betuigt steun aan dierenrechtenactivisten. Deze vervelende worm zou zijn antwoord zijn op ‘acht lange jaren van discriminatie’. "We weten niet wat Uncle Rogers probleem is met het schoolsysteem in Zweden", stelt Graham Cluley van virusbestrijder Sophos. "Maar wat zijn probleem ook is, een worm is niet geschikt om daar over te klagen."