1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een Japanner is er in geslaagd een jas te ontwikkelen waarmee hij onzichtbaar lijkt. Lijkt, want echt onzichtbaar wordt hij niet. Het betreft een cameratruc. Mensen die door een speciale projectorlens kijken, kunnen dwars door de Japanner Kazutoshi Obana heen kijken. Ze zien de mensen die achter hem lopen als beelden in een vage, groenige tint op zijn jas. De jas is ontwikkeld door Susumu Tachi, een professor in de computerwetenschappen en tevens hoofd van de Virtual Reality Society van Japan.

Tachi maakte gebruik van microscopisch kleine reflectoren die dienst doen als filmscherm. Ze kunnen zelfs beelden reflecteren als het materiaal gekreukt is. Een videocamera die achter de jas is bevestigd, is verbonden met een projector die het beeld aan de voorzijde van de jas weerspiegelt. Er is geen tijdsverschil tussen het gebeuren achter de drager van de jas en het beeld dat aan de voorzijde van de jas wordt getoond, waardoor de kijker de illussie heeft dat hij dwars door de jas heen kan kijken.

Wetenschappers denken dat de techniek een grote potentie heeft. Wel moet deze dan verfijnd worden. De technologie moet kleiner, draagbaarder en met het blote oog te bekijken zijn.