1 min

Tags in dit artikel

, ,

Computeren en internetten is in het eerste kwartaal van 2003 een stuk onveiliger geworden. Het aantal bedreigingen door virussen en hackers steeg met bijna 84 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat blijkt uit een rapport dat netwerkbeveiliger Internet Security Systems (ISS) maandag gaat publiceren. De toename van het aantal kwesties, die variëren van kleine lekken in netwerken tot grote online aanvallen, is mede te wijten aan een toename van het aantal computerwormen en nieuwe software waarmee cyberattacks automatisch kunnen worden uitgevoerd. Dat stelt ISS in een rapport dat de Amerikaanse nieuwssite CNET reeds heeft mogen inzien.

De studie telt alle netwerk-incidenten die door ISS zijn ontdekt bij zo’n 400 klanten wereldwijd in de periode tussen 1 januari en 31 maart. In die tijdsspanne zag de eerste flash-worm het daglicht; het ging hierbij om een geautomatiseerde aanval die zich zo snel verspreidde dat slachtoffers niet de tijd hadden om erop te reageren. De worm SQL Slammer infecteerde zo’n 200.000 computers waarop Microsofts SQL Server-software draaide en die niet waren voorzien van een zes maanden oude patch. De worm zou zich naar verluid binnen tien minuten hebben verspreid over 90 procent van alle vatbare servers.

Uit het rapport bleek tevens dat vrijdag doorgaans de dag is waarop de meeste veiligheidsproblemen optreden. In de weekeinden was het juist betrekkelijk rustig.