1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Tweederde deel van de massaal verstuurde, ongevraagde e-mail – kortweg spam – bevat misleidende of onjuiste informatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Federal Trade Commission (FTC), een Amerikaanse overheidsorganisatie. De FTC nam een steekproef van duizend mailtjes uit een database van 11 miljoen spamberichten. Gisteren begon in Washington een door de FTC georganiseerde conferentie over spam. Ongeveer eenderde deel zet de ontvanger op het verkeerde been met een onjuiste aanduiding van de afzender. De helft daarvan suggereert dat de ontvanger een persoonlijke band heeft met de spammer. Het vermelde onderwerp dekt in 22 procent van de gevallen de lading niet. Bij erotisch getinte mailtjes is eenderde deel van de onderwerpen misleidend.

Spam over bepaalde onderwerpen, zoals investeringen en zakendoen, kan nog verder bezijden de waarheid liggen. In deze categorie valt een op de vijf spamberichten. Volgens het rapport is 90 procent van die berichten onbetrouwbaar.

De staat Virginia heeft dinsdag een strenge antispamwet aanvaard die gevangenisstraf en boetes stelt op het versturen van ongewenste, commerciële bulkmail. De wet is van toepassing als iemand tienduizend berichten per dag verstuurd of met die mailing tenminste één transactie van 1000 dollar weet te plegen. Ongeveer de helft van de staten in de VS heeft nu wetgeving die spammers moet intomen.