2min

Tags in dit artikel

, , ,

MSN Hotmail introduceert deze week een nieuwe techniek om zijn abonnees te helpen in de strijd tegen ongewenste e-mail. Veel aandacht is er voor het voorkomen dat een e-mail adres op een distributielijst van een spammer terecht komt. Het meerstappen plan van MSN Hotmail in de strijd tegen spam is gebaseerd op verschillende lagen van filteren van e-mail. Nu al wordt ongeveer tachtig procent van alle e-mail die Hotmail gebruikers elke dag ontvangen al ‘opgevangen’ voordat deze bij de gebruiker in zijn inbox komt. Deze week introduceert MSN Hotmail daarnaast het ‘Afbeeldingenfilter’.

Dit filter herkent afbeeldingen in e-mail en voorkomt dat deze automatisch worden geopend tenzij de afzender in het adresboek van de ontvanger staat. In spam zit vaak een afbeelding met verborgen techniek die zodra het beeld of plaatje ‘geopend’ wordt automatisch een bericht naar de spammer stuurt dat het spambericht is geopend. Een spammer kan zo zien of een e-mail adres actief is of inactief. Met de Afbeeldingenfilter kunnen consumenten, bij e-mail van onbekende afzenders, eerst de tekst lezen en dan besluiten of zij bijbehorende afbeeldingen willen openen.

Op de website ‘Veilig Online’ vinden Hotmailgebruikers uitgebreide informatie over de strijd tegen spam. Hoe de klant zelf stappen kan ondernemen tegen spam en over andere online diensten die gebruikers kunnen helpen om spam te verminderen. Naast de eigen strijd tegen spam werkt MSN ook samen met anderen. Vorige week hebben Microsoft, America Online en Yahoo aangekondigd om samen te strijden tegen spam. De drie bedrijven zijn van plan om een discussie aan te voeren over eenduidige technische standaarden en richtlijnen. Deze standaarden en richtlijnen moeten door iedereen geïmplementeerd kunnen worden zodat spammers en ongewenste e-mail tot een minimum beperkt worden.