1 min

Tags in dit artikel

, , ,

E Ink Corporation en Philips demonstreren op een IT-beurs in Baltimore (VS) prototypes van elektronisch papier. De enigeering samples werden ontwikkeld voor een klant. Ze hebben een resolutie van 160 pixels per inch (ppi) en bestaan uit twee schermen in een boekvorm. Elektronische inkt of kortweg e-inkt bestaat uit piepkleine capsules met een heldere vloeistof en daarin positief geladen zwarte deeltjes en negatief geladen witte deeltjes.

Deze capsuletjes met een diameter van een menselijk haar kun je aanbrengen op zowat ieder oppervlak en daarna heb je twee elektrodes nodig: een transparante elektrode waar je doorheen kijkt (een plastic film of glas) en achteraan nog een tweede elektrode die plus of min maakt. Waar je een elektrode positief maakt, stoot je de positief geladen zwarte deeltjes af en trek je de negatief geladen witte aan: doorheen het transparante deel aan de andere kant zie je dus zwart. Maak je een elektrode negatief, dan gebeurt het omgekeerde en zie je wit. Doe je niets, dan is het grijs.

Hiermee kun je dus informatie in zwart en wit op vrijwel ieder oppervlak tonen, en zonder dat je bijkomend licht nodig hebt zoals bij een lcd-scherm. E Ink en Philips werken sedert 2001 samen bij de ontwikkeling van beeldschermen met elektronische inkt en verwachten in de loop van 2004 commerciële producten op de markt te kunnen brengen.