1 min

Tags in dit artikel

Binnenkort zullen PlayStation-consoles dienst kunnen doen als supercomputer. Wetenschappers van het Amerikaanse National Center of Supercomputing Applications (NCSA) hebben 70 spelcomputers aan elkaar gekoppeld om erachter te komen hoe goed ze samen kunnen rekenen. De PS2-machines zijn aan elkaar gekoppeld als onderdeel van een onderzoek naar goedkope manieren om krachtige computerclusters te creëren. De wetenschappers zijn nu doende de Sony-supercomputer te verfijnen om te zien hoe de gekoppelde apparaten het doen in vergelijking met andere clusters van computers. Dit schrijft de website van BBC News.

De onderzoekers schatten dat de cluster van consoles goed zal zijn voor ongeveer een half biljoen rekenkundige bewerkingen per seconde, een rekenkracht die te vergelijken is met die van andere supercomputers. Om tot dergelijke cijfers te komen, moeten de onderzoekers gebruik maken van de grafische co-processor in de machine.

Het NCSA-team laat de gespecialiseerde chip, die bekend staat als de Emotion Engine, draaien onder een Linux-versie die Sony voor de console beschikbaar heeft gemaakt. Dit operating systeem maakt van het apparaat een uitgeklede huiscomputer. De cluster van de Sony-machines, inclusief de netwerk-kit waarmee ze aan elkaar te koppelen zijn, kost ongeveer 50.000 dollar. Een cluster van desktop-pc’s met een vergelijkbare rekenkracht zou veel kostbaarder zijn.