1 min

Tags in dit artikel

, ,

De verkoop van tablet pc’s, draagbare computers met een beschrijfbaar beeldscherm, blijft achter bij de verwachtingen. Sommige fabrikanten zien de belangstelling zelfs afnemen. Dat constateert de online-nieuwsdienst DigiTimes op basis van anonieme bronnen. Zo wist de Taiwanese fabrikant Acer in het vierde kwartaal van 2002 nog 35.000 tablet pc’s te slijten, maar daalde de verkoop in het eerste kwartaal van dit jaar met meer dan 50 procent. Daarbij moet wel worden bedacht dat de laatste maanden van het jaar in de pc-branche traditioneel hoogtijdagen zijn. In april introduceerde Acer overigens een nieuw model. Daarna trok de verkoop weer met 20 tot 30 procent aan.

Een Tablet PC van Fujitsu Siemens. Type: Stylistic ST4110

Ook Hewlett-Packard zou te kampen hebben met een afnemende vraag naar tablet pc’s, aldus DigiTimes. In het vierde kwartaal verkocht HP circa 17.000 machines. Het bedrijf zou oorspronkelijk onderdelen voor de productie van 30.000 exemplaren hebben besteld maar dat aantal later hebben teruggeschroefd, zo melden toeleveranciers in Taiwan.

Belangrijkste oorzaak van de tegenvallers zou de hoge prijs in vergelijking met gewone notebooks zijn. Verder zou de ondersteuning aan fabrikanten door Microsoft minder intensief zijn dan gepland. Microsoft zegt in een reactie dat de gerealiseerde verkoopaantallen dichtbij de prognoses liggen. Het bedrijf voorziet een opleving na de introductie in de tweede helft van het jaar van Office 2003, dat betere ondersteuning voor tablet pc’s zou bieden.