1 min

Tags in dit artikel

, ,

De wereldwijde softwarepiraterij is de laatste acht jaar met tien procentpunten gedaald. De afname in Europa zou vooral te danken zijn aan de groeiende aandacht voor de problematiek van illegale software binnen ondernemingen. Dat stelt de Business Software Alliance (BSA) naar aanleiding van het achtste jaarlijks onderzoek.

‘Hoewel de piraterij in West-Europa de laatste acht jaar gevoelig is gedaald, is er zeker geen reden om te juichen. Meer dan één op de drie programma’s wordt illegaal gebruikt, wat een enorme impact heeft op de landelijke economieën in de regio. Landen die zich ingespannen hebben om het gebruik van illegale software terug te dringen, hebben daar ofwel economisch profijt uit gehaald, ofwel mogen ze rekenen op een snellere groei van hun it-sector’, verklaarde Beth Scott, vice-president van softwarepolitie-organisatie BSA.

In Europa dreigen volgens Scott nog twee bijkomende gevaren: ‘Het toenemend gebruik van het internet om illegale software op de markt te brengen en te verdelen en de mogelijke invloed van de nieuwe lidstaten.’ De piraterijcijfers van de Oost-Europese landen zijn vaak het dubbele van die van de Westerse buren.