1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Spammers gebruiken sinds kort computervirussen om de pc’s van internetgebruikers als springplank in te zetten voor het massaal versturen van reclameboodschappen. MessageLabs, een Britse leverancier van e-mail filtersoftware, denkt het eerste voorbeeld te hebben ontdekt van zo’n virus. De nieuwsdienst van de Britse omroep BBC noemt dit een ‘zorgwekkende nieuwe ontwikkeling’ die tot een enorme groei zou kunnen leiden van het aantal ongevraagde e-mailtjes.

Volgens MessageLabs zijn in de eerste week van juni gedurende twee dagen per elektronische post een half miljoen exemplaren van het AVF-virus verzonden. Het softwarebedrijf is ervan overtuigd dat een spammer de dader is. Het virus opent een ‘achterdeur’ op de pc van de ontvanger waardoor de afzender ongemerkt massaal e-mail de wereld in kan sturen. Gebruikers merken hier weinig van, hooguit wordt hun internetverbinding wat trager.

Omdat het vrijwel onmogelijk is de mailtjes de herleiden tot de oorspronkelijke afzender, kan de spammer in volledige anonimiteit opereren. MessageLabs adviseert internetgebruikers hun antivirussoftware regelmatig te actualiseren om te voorkomen dat hun pc door spammers wordt misbruikt. Een woordvoerder van het bedrijf meent dat spammers met deze nieuwe praktijk "niet alleen maar hinderlijk zijn maar zich op een geheel nieuw niveau van volledige illegaliteit" begeven.