1 min

Tags in dit artikel

Europese bedrijvigheid die is gebaseerd op draadloze internettoegang via zogenoemde WLAN-hotspots is gedoemd te mislukken. Dat voorspelt onderzoeksbureau Forrester. Tegen 2008 zullen niet meer dan 7,7 miljoen bezitters van PDA’s en laptops van de technologie gebruikmaken. "Als je kijkt naar de hype rond de uitrol van openbare hotspots is het net alsof de dotcom-zeepbel er nooit geweest is", aldus Forrester-analist Lars Godell. "We geloven dat veel investeringen in de publieke inlogpunten weggegooid geld zijn."

Volgens Forrester worden de succeskansen van de openbare hotspots beperkt door het aantal apparaten dat geschikt is voor de technologie en het aantal gebruikers dat bereid is voor draadloze toegang op bijvoorbeeld luchthavens en in hotels te betalen. Het exploiteren van een hotspot is bovendien een dure grap en de capaciteit is beperkt.

Het argument van Forrester is eenvoudig. Slechts 10 procent van de Europeanen heeft een laptop en tegen 2008 is dat nog altijd een schamele 16 procent. Wegens de hoge prijzen, plaatselijke dekking, gebrekkige standaardisering en bezorgdheid over de veiligheid van WLAN is de hotspot-markt nog niet klaar voor de massa. Tachtig procent van alle WLAN-apparatuur wordt momenteel aangeschaft door kleine bedrijven en particulieren die een draadloos netwerk willen aanleggen, niet voor het opzetten van een commerciële hotspot. Forrester verwacht dat in 2008 57 procent van de WLAN-gebruikers alleen via een privé-netwerk zal internetten.