2min

Tags in dit artikel

, , ,

Politici en topmensen uit het bedrijfsleven zijn vandaag in Groot-Brittannië bijéén op een conferentie over ongewenste e-mail. Wetgevers in Australië, Europa en de Verenigde Staten zijn momenteel drukdoende met het opstellen van wetten die het versturen van grote hoeveelheden ongevraagde e-mail strafbaar moeten stellen. Deskundigen waarschuwen echter dat internationale samenwerking noodzakelijk is, omdat spammers anders gewoon door zullen gaan met het versturen van bedelbrieven, aanbiedingen voor viagra en ‘voordelige leningen’. “Spam is niet alleen een Brits of Europees probleem”, aldus de Britse e-commerce minster Stephen Timms tijdens de opening van de conferentie. “De meeste spam komt van buiten de landsgrenzen. Veel is afkomstig uit de Verenigde Staten, het moet mogelijk zijn om met een Europees-Amerikaanse oplossing te komen voor het probleem waar we het vandaag over hebben.”

Wetgevers zijn het erover eens dat er nieuwe wetten moeten komen die spammers afschrikken, maar ze moeten geen legitieme marketingcampagnes tegen gaan. Er zijn echter grote meningsverschillen over hoe dit vervolgens aangepakt moet worden. Het grootste struikelpunt is de vraag of een marketeer altijd toestemming moet hebben van de ontvanger voor hij een bericht verstuurt.

De Europese commissie gaat in haar databeschermingsrichtlijn uit van het zogenaamde ‘opt-in’ principe waarbij een zender vooraf toestemming moet hebben van de ontvanger. De huidige Amerikaanse voorstellen gaan echter uit van het advertentie-vriendelijkere ‘opt-out’ principe waarbij de adverteerder de ontvanger slechts de mogelijkheid moet bieden aan te geven dat hij geen e-mail meer van de zender wenst te ontvangen. Volgens Steve Linford, oprichter van het Britse Spamhaus Project, een non-profit group die spammers opspoort, zijn spammers blij met het Amerikaanse model omdat het de huidige toestand legaliseert. Linford noemt de Verenigde Staten dan ook de ‘spam hoofdstad’ van de wereld. Volgens hem zijn zo’n 140 individuen, waarvan de meeste woonachtig zijn in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor circa 90 procent van alle spam in de wereld.