1 min

Tags in dit artikel

,

De Amerikaanse staat Massachusetts onderzoekt in hoeverre Microsoft heeft geprobeerd het gratis besturingssysteem Linux op illegale wijze uit de markt te drukken. Massachusetts is de enige staat die de slepende anti-monopoliezaak tegen de softwaregigant blijft voortzetten. Het openbaar ministerie van Massachusetts heeft verschillende zaken in onderzoek. In één van de gevallen zou het gaan om maatregelen tegen een niet nader bekend gemaakte computermaker die Linux zou hebben gepromoot. Een andere kwestie betreft illegale afspraken met een internetprovider.

In beide gevallen zou het gaan om een schending van de afspraken die Microsoft met negen Amerikaanse staten en het ministerie van Justitie is overeengekomen na een langdurige juridische strijd. Een woordvoerder van Microsoft ontkent de beschuldigingen. "Microsoft wordt voortdurend in de gaten gehouden, de schikking wordt nauwkeurig nageleefd", aldus woordvoerder Jim Dresler volgens CNet News. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelde eind vorige week reeds dat Microsoft zich echter niet houdt aan de afspraken die zijn gemaakt. Het openbaar ministerie is vooral bezorgd over de prijs die Microsoft wil vragen aan concurrenten voor het bestuderen van de broncode van Windows.

Een van de afspraken uit de schikking was dat Microsoft concurrenten inzicht geeft in delen van de broncode van Windows die nodig zijn om serversoftware van rivalen goed te laten werken met Windows. Hoewel Microsoft zegt zich hier aan te houden is het openbaar ministerie niet tevreden over de voorgestelde royalty-structuur en de prijzen die Microsoft vraagt.