1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De printerfabrikant Epson overweegt juridische stappen tegen de Consumentenbond na beschuldigingen van bedrieglijke praktijken bij de inktcartridges van dat bedrijf. Epson liet dinsdag weten dat de Consumentenbond zich op feitelijke onjuistheden baseert. De onderneming voelt zich in een kwaad daglicht gesteld. De bond waarschuwde consumenten maandag geen cartridges van Epson te kopen. De patronen zouden een chip hebben die de inkttoevoer afsluit terwijl er nog tien tot honderd pagina’s kunnen worden geprint. Volgens de bond is dit een truc om mensen geld uit hun zakken te kloppen.

Epson zegt op zijn beurt dat de chip is geïntroduceerd op verzoek van de consument. De elektronica slaat gebruikersinformatie op, die gebruiker onder andere in staat stelt de cartridge te verwisselen indien bijvoorbeeld de grootte van de printopdracht dit vereist. De Consumentenbond heeft volgens Epson bovendien nagelaten te vermelden dat er twee soorten technologieën bestaan als het gaat om printertechnologie. De Thermal- and Piezo-technologie. Het verschil is van invloed op de wijze van printen en de wijze waarop omgegaan wordt met restinkt.

Epson-printers hebben een permanente Piezo-printkop, die kapot gaat indien deze geen inkt maar luchtbelletjes krijgt toegevoerd. Om deze technische reden zorgt de printerfabrikant er naar eigen zeggen voor dat er altijd rest-inkt overblijft in de inktcartridge. De klant betaalt volgens Epson niet voor de restinkt in de cartridge. Het bedrijf garandeert altijd een bepaalde hoeveelheid pagina’s die geprint kunnen worden met een cartridge.