1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het afgelopen jaar zijn meer dan een miljard illegaal gekopieerde cd’s verkocht, een stijging van 14 procent. Kennelijk slaagt de muziekindustrie er niet in om de wereldwijde piraterij in te dammen. Dat blijkt uit een rapport van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) in z’n jaarlijkse rapport. In het onderzoek is niet het kopiëren door online uitwisseling meegenomen, omdat de mate waarin dit gebeurt erg lastig is te meten.

Met 1,1 miljard kopiëen is het illegaal branden van auteursrechtelijk beschermde muziek-cd’s in de afgelopen drie jaar zelfs meer dan verdubbeld. De gekopieerde schijfjes vertegenwoordigen tezamen een geschatte straatwaarde van ongeveer 4,6 miljard.

De muziekindustrie geeft de ruilsites en de toename van het illegaal branden van cd’s de schuld van de al drie jaar teruglopende verkoop van muziekdragers. De totale omzet in de reguliere muziekmarkt was het afgelopen jaar met 32 miljard dollar 7 procent lager dan in het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van de IFPI. IFPI-voorzitter Jay Berman pleit voor langere celstraffen en een krachtigere copyright-wetgeving om onder meer het aantal illegale kopieerfabrieken terug te dringen.