1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Als het aan het jonge Amerikaanse bedrijf Transitive Technologies ligt, draait elk willekeurige softwarepakket in de toekomst op iedere chip. Momenteel is dat nog lang niet het geval; probeer maar eens Mac-software op een Intel-pc te draaien. Indien het bedrijf uit Los Gatos z’n doelstelling haalt, zal dat grote implicaties hebben voor de chipmakers, schrijft de Californische technologiesite Silicon Valley. De wens om software onafhankelijk te laten zijn van de chip-architectuur bestaat overigens al veel langer: in 1995 startte Transitive-oprichter Alasdair Rawsthorne de eerste pogingen.

Inmiddels heeft het jonge bedrijf een grote, niet nader bekend gemaakte klant geworven, die de waarde inziet van chiponafhankelijke software. Bovendien heeft Transitive zo’n 10 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald om de technologie verder te ontwikkelen en een nieuwe topman aangesteld.

"De overstap naar een andere chip is tijdrovend, moeilijk en vol risico’s", aldus de hoogste baas van Transitive, Bob Wiederhold. De topman doelt daarbij op een overstap zoals Apple die enige jaren geleden maakte van de Motorola 68000 chip-architectuur naar de PowerPc-processors in de jaren ’90. Wiederhold: "Wij kunnen die barrières verlagen. Onze snelheid kan ons beroemd maken."