2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Computerfabrikant Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 40 procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst zakte van 32 miljoen dollar naar 19 miljoen dollar. Ook de omzet daalde. Die slonk van 1,55 miljard dollar naar 1,43 miljard dollar. De gepresenteerde resultaten waren echter beter dan analisten hadden verwacht. Zij hadden gerekend op een winst per aandeel van 3 dollarcent. Dat is 5 dollarcent geworden. Bovendien zette Apple het afgelopen kwartaal meer Macintosh-computers af. Van zijn belangrijkste product gingen er 770.000 naar de winkels. Dat zijn er bijna 60.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

“Apple heeft in dit kwartaal allerlei nieuwe producten geïntroduceerd. Het begon met de lancering van de iTunes Music Store en de derde generatie iPods, en eindigde met de aankondiging van de Power Mac G5 en de evaluatieversie van Panther, de vierde grote release van Mac OS X”, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “Onze klanten hebben bijzonder goed gereageerd op onze nieuwe producten. Het komende kwartaal richten we ons op de levering van de Power Mac G5, begin augustus, en de voltooiing van Panther. Het is de bedoeling dat deze Mac OS X-versie later dit jaar in de winkels ligt.”

Voor het vierde kwartaal verwacht de financiële topman van het bedrijf, Fred Anderson, een lichte omzet- en winstgroei ten opzichte van de huidige driemaandsperiode.