2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een hoge functionaris van autofabrikant Ford, een bedrijf dat intensief gebruik maakt van supersnelle computers, heeft er bij het Amerikaanse huis van afgevaardigden op aangedrongen dat de regering meer moet doen om de ontwikkeling van nieuwe supercomputers te stimuleren. Autobedrijven als Ford, General Motors en Chrysler gebruiken de snelle rekenapparaten voor het testen en ontwerpen van nieuwe modellen. Ook pharmaceutische ondernemingen maken gebruik van supercomputers bij het ontwikkelen van medicijnen. De bezorgdheid wordt door een deel gevoed door het feit dat Japan al geruime tijd de snelste computer ter wereld heeft: de NEC Earth Simulator.

"De Amerikaanse koppositie als het gaat om supercomputers is tanende", zegt ook de republikeinse afgevaardigde Vern Ehlers. "Precies op het moment dat onze wetenschappelijke, technische en goederen producerende bedrijven de supercomputers nodig heeft om tot nieuwe doorbraken te komen." Indien er wordt gekeken naar een overzicht van de 500 snelste computers ter wereld, blijkt dat de Amerikanen deze lijst nog altijd domineren. Dit alles meldt de Amerikaanse technologiesite Geek.com.

Eerder deze maand maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie echter bekend 146 miljoen dollar subsidie te geven aan supercomputerbouwers Cray, IBM en Sun Microsystems. Het is de bedoeling dat de Verenigde Staten dankzij deze donatie in de race blijven als het gaat om supersnelle machines. De vergoeding is afkomstig van het Defensive Research Projects Agency (DARPA), dat er belang bij heeft dat de VS de beschikking houdt over zeer krachtige computers voor militaire doeleinden, het vergaren van informatie en toepassing in de industrie.