2min

Tags in dit artikel

,

Het gratis Linux is lange tijd gezien als een operating systeem voor de echte computerkenner. Maar daarin is klaarblijkelijk verandering gekomen. Het Duitse Relevantive testte de software en kwam tot de conclusie dat Linux qua gebruikersvriendelijkheid nauwelijks onderdoet voor Windows XP. Het onderzoek richtte zich op het gebruik van de systeemsoftware bij bedrijven en overheidsinstellingen. Getest werd Linux Professional 8.2 van Linux-distributeur SuSE in combinatie met de grafische interface KDE 3.1.2. Dit meldt de technologiesite PC World. De software-testers bekeken hoe gemakkelijk twee groepen gebruikers bepaalde taken konden uitvoeren op de twee verschillende operating systemen. Een groep bestond uit 60 gebruikers tussen de 25 en 55 jaar met zekere computervaardigheden, maar geen ervaring met Linux.

Zij testten de open source-software op verschillende criteria zoals het creëren en verwerken van nieuwe en bestaande bestanden, het kopiëren van cd’s en het uitvoeren van enkele simpele kantoorwerkzaamheden zoals het versturen van e-mail en het opstellen van een tekst. De andere groep bestond uit 20 mensen met vergelijkbare kennis en vaardigheden, die dezelfde taken uitvoerden maar dan binnen een Windows XP-omgeving.

De Linux-gebruikers hadden slechts enkele minuten langer nodig om hun handelingen te verrichten: voor bepaalde taken 44,5 minuten bijvoorbeeld, terwijl de XP-gebruikers daar 41,2 minuten over deden. Bijna 80 procent van de Linux-gebruikers was bovendien van mening dat ze slechts een week nodig hadden om net zo handig met het systeem te worden als met het vertrouwde Windows XP. De Windows-desktop en de programma’s binnen Windows XP werden evenwel beduidend hoger gewaardeerd. Het onderzoek van Relevantive komt op het moment dat diverse Duitse overheidsinstellingen en bedrijven overwegen van Microsoft Windows over te stappen naar Linux.