1 min

Tags in dit artikel

,

Azatische pogingen om een eigen versie van het Linux-operating systeem te ontwikkelen zijn gedoemd te mislukken. Dat stelt althans Craig Barret, de hoogste baas van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. Volgens de Intel-topman hebben landen eerder getracht om lokale standaarden te gebruiken om daarmee de diverse plaatselijke technologiesectoren te beschermen. Maar dat leidde alleen maar tot resultaten op de korte termijn, aldus Barett in de krant Financial Times.

De waarschuwingen van de Intel-baas volgen op de aankondiging van twee weken geleden dat China, Japan en Zuid-Korea gezamenlijk software gaan ontwikkelen die gebaseerd is op het operating systeem Linux waarvan de broncode openbaar is. Met het initiatief hopen de regeringen van genoemde landen Aziatische technologiebedrijven, waaronder ook chipfabrikanten, minder gevoelig te maken voor de dominantie van met name Amerikaanse concurrenten.

Intel heeft als processorbakker juist enorm geprofiteerd van de dominantie van het Windows operating systeem en de daarmee gepaard gaande standaardisering van computerchips. Het ontwikkelen van een eventuele nieuwe Aziatische standaard als het gaat om chips en programmatuur, zou voor Intel nadelig kunnen zijn.