1 min

Tags in dit artikel

,

Internetprovider XS4ALL organiseert ter gelegenheid van z’n 10-jarig bestaan het eerste auteursrechtenvrije festival in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Naast optredens van artiesten als Chuck D., Rudeboy en Osdorp Posse zijn er in Paradiso op 11 oktober ook debatten met Europese politici, juristen en economen en anderen over auteursrecht. Het auteursrechtenvrije festival is een feest met een politiek tintje. Want er leeft van alles in de internetwereld. Vooral op het gebied van auteursrecht. Terwijl de Digital Millennium Copyright Act in de VS onder vuur ligt, introduceert de Europese Commissie een wetsvoorstel dat volgens sommigen nog veel verder gaat.

"Organisaties die strijden tegen online piraterij zoeken naar manieren om de gebruikers van filesharing technologie individueel te vervolgen. En dat terwijl er nog nauwelijks legale alternatieven zijn", aldus de organisatie van het festival. "Hoe moet het auteursrecht zich ontwikkelen om te blijven passen bij een digitale samenleving?" Op deze en andere vragen hoopt men in Paradiso een antwoord te vinden.

Tijdens het auteursrechtenvrije festival rijkt de organisatie Bits Of Freedom, digitale burgerrechtenorganisatie, de Big Brother Awards uit. Met de award wordt de persoon, het bedrijf of de instelling te kijk gezet die zich het afgelopen jaar het hardst heeft ingezet om de controle over burgers te vergroten en de privacy te schenden.