2min

Tags in dit artikel

, ,

Planet Internet, een van de internetdochters van telefonieconcern KPN, biedt klanten vanaf december toegang tot draadloos internet via het WiFi-netwerk. Abonnees die een draagbare computer met WiFi-kaartje bezitten, kunnen dan ook internetten op een van de ruim 120 publieke internetplekken (‘hotspots’) van KPN in Nederland. Het aanbod van Planet Internet geldt alleen voor klanten die thuis of zakelijk al internetten via een ADSL-verbinding. Het gebruik van de KPN-hotspots is de eerste drie maanden gratis. Hoeveel het draadloze internet daarna gaat kosten, is nu nog niet bekend, zei een woordvoerster woensdag. De WiFi-techniek verbindt computers met elkaar via radiogolven. De uitbreiding van de dienstverlening van Planet Internet volgt op een proef die deze zomer plaatsvond. De internetaanbieder werkte daarbij samen met HubHop, een andere KPN-telg. HubHop biedt draadloos internet via WiFi aan op diverse plekken in Nederland.

KPN zet vooral in op de bouw van het nieuwe UMTS-netwerk voor mobiele communicatie. Via apparatuur als zaktelefoons en draagbare computers is een snelle uitwisseling mogelijk van bijvoorbeeld video- en grafische bestanden, maar ook van patiëntgegevens voor medewerkers van thuiszorginstellingen.

De onderneming ziet alleen een rol voor draadloos internet via WiFi weggelegd op plekken waar veel mensen komen. Nederland telt in totaal ruim 200 publieke internetplekken in bijvoorbeeld hotels, congrescentra, wegrestaurants en luchthavens. KPN wil vooral weten of zakelijke gebruikers van zijn mobiele telefonie interesse hebben in de hotspots. Daarom komt er een proef van drie maanden voor abonnees van KPN Mobiel. Alle abonnees kunnen aan de test, die drie maanden duurt, meedoen. Voor een eenmalige bijdrage van 5 euro kunnen ze 20 uur per maand internetten bij alle hotspots in Nederland en in het buitenland.